Jako, że ostatnio pokusiłam się o zrobienie spring rolls’ów, bo miałam ochotę na coś lekkiego, pożywnego a zarazem z dużą ilością warzyw!
Akurat długo zajęło mi znalezienie tutaj w DE papieru ryżowego, co myślę, że przysporzyło mi najwięcej problemu… 😀
Ale w końcu znalazłam typowo chiński sklep i kupiłam wielką pakę!
Spring rolls’y to był strzał w dziesiątke, a dodatkowo zostały też na następny dzień.
Akurat, żeby za bardzo mi się nie posklejały, bo papier ryżowy szybko się skleja ze sobą, a zwłaszcza jak jest wilgotno, akurat moja lodówka ma z tym problem, to pojemnik plastikowy obłożyłam papierem do pieczenie i w niego zawinęłam rolki!
Polecam ten patent 😉
Zdaje sobie sprawę, że składników wydaje się dużo, ale podejrzewam, że większość z nich masz w domu 🙂 A poza tym naprawdę warto spróbować zrobić sobie takie danie <3!
Ale przejdźmy do przepisu!
Spring Rolls z Chrupiącym Kurczakiem [Super Fresh]
Składniki
ok. 400-500 g czerwonej kapusty
szczypiorek
ok. 300 g kurczaka
awokado
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
pół mango
kolendra
pasta wasabi
10 płatów papieru ryżowego
sos sojowy
pół paczki makaron vermicelli
sos słodkie chilli
panierka panko
olej
pół ogórka długiego
marchewka
- Wszystkie warzywa pokrój w paseczki
- Kurczaka również pokrój w paski przypraw wedle uznania, u mnie: curry, czosnek. sol pieprz
- Usmaż kurczaka w panno według instrukcji, u mnie: mąka, jajko, panno
- Nalej wodę do szerokiej miski lub garnka. Zanurz w niej płat papieru ryżowego i trzymaj około 5-10 sekund.
- Następnie wyłóż płat na suchej powierzchni np. blat lub deskę.
- Układaj składniki na środku płatu, ja do każdej rolki dodawałam pasta wasabi. Czyli, posmarowałam wasabi, położyłam kurczaka, kawałek awokado, trochę szczypiorku, mango, kapustę, obydwie papryki itp
- Naciągnij jedną boczną stronę płata ryżowego na składniki, następnie naciągnij górną i dalną część papieru ryżowego i zwiń. W zasadzie robisz to tak jak krokiety.
- Ułóż na talerzu i maczaj w sosie sojowym i sosie słodkie chili!
- Smacznego!