Uncategorized

Spring Rolls z Chrupiącym Kurczakiem [Super Fresh]

0 komentarzy

Jako, że ostatnio pokusiłam się o zrobienie spring rolls’ów, bo miałam ochotę na coś lekkiego, pożywnego a zarazem z dużą ilością warzyw!

Akurat długo zajęło mi znalezienie tutaj w DE papieru ryżowego, co myślę, że przysporzyło mi najwięcej problemu… 😀

Ale w końcu znalazłam typowo chiński sklep i kupiłam wielką pakę!

Spring rolls’y to był strzał w dziesiątke, a dodatkowo zostały też na następny dzień.

Akurat, żeby za bardzo mi się nie posklejały, bo papier ryżowy szybko się skleja ze sobą, a zwłaszcza jak jest wilgotno, akurat moja lodówka ma z tym problem, to pojemnik plastikowy obłożyłam papierem do pieczenie i w niego zawinęłam rolki!

Polecam ten patent 😉

Zdaje sobie sprawę, że składników wydaje się dużo, ale podejrzewam, że większość z nich masz w domu 🙂 A poza tym naprawdę warto spróbować zrobić sobie takie danie <3!

Ale przejdźmy do przepisu!

Spring Rolls z Chrupiącym Kurczakiem [Super Fresh]

Składniki

  • ok. 400-500 g czerwonej kapusty

  • szczypiorek

  • ok. 300 g kurczaka

  • awokado

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 1/2 papryki żółtej

  • pół mango

  • kolendra

  • pasta wasabi

  • 10 płatów papieru ryżowego

  • sos sojowy

  • pół paczki makaron vermicelli

  • sos słodkie chilli

  • panierka panko

  • olej

  • pół ogórka długiego

  • marchewka

  • Wszystkie warzywa pokrój w paseczki
  • Kurczaka również pokrój w paski przypraw wedle uznania, u mnie: curry, czosnek. sol pieprz
  • Usmaż kurczaka w panno według instrukcji, u mnie: mąka, jajko, panno
  • Nalej wodę do szerokiej miski lub garnka. Zanurz w niej płat papieru ryżowego i trzymaj około 5-10 sekund.
  • Następnie wyłóż płat na suchej powierzchni np. blat lub deskę.
  • Układaj składniki na środku płatu, ja do każdej rolki dodawałam pasta wasabi. Czyli, posmarowałam wasabi, położyłam kurczaka, kawałek awokado, trochę szczypiorku, mango, kapustę, obydwie papryki itp
  • Naciągnij jedną boczną stronę płata ryżowego na składniki, następnie naciągnij górną i dalną część papieru ryżowego i zwiń. W zasadzie robisz to tak jak krokiety.
  • Ułóż na talerzu i maczaj w sosie sojowym i sosie słodkie chili!
  • Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*