Zdrowe przepisy

Makaron z polędwiczką w sosie kurkowym z chilli

0 comments

W dzisiejszym przepisie coś dla osób, które lubią mięsko i grzyby!

Więc króluje polędwiczka wieprzowa oraz kurki! Lecz w niecodziennym wydaniu. Jeszcze nie spotkałam przepisu, w którym możemy spotkać ostrzejsze połączenie tych składników.

Jako, że lubuje się w ostrych potrawach to i tak właśnie spróbowałam to połączyć. I szczerze mówiąc, nie spodziewałam się takiego efektu.

Oczywiście, danie możemy przygotować bez ostrych przypraw. U mnie tą ostrość nadał makaron z chilli!

Znalazłam go w biedronce – bardzo polecam, jest świetny! Możecie tam znaleźć również makaron z sepią, który jest czarny! Z tym makaronem również pojawi się ciekawy przepis.

Nie jestem królową kuchni, raczej normalnym gotującym człowiekiem, ale lubię troszkę pokombinować i samo gotowanie i to co wyjdzie najbardziej mnie zachwyca!

Także zapraszam do wypróbowania przepisu, który moście podać na obiad lub obiad kolację!

Daj znać w komentarzu czy udało Ci się zrobić, a może dodałaś coś swojego ❤

Makaron z polędwiczką w sosie kurkowym

Recipe by Patrycja Daszkiewicz
Servings

4

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

500

kcal

Składniki

  • 700 g polędwiczki wieprzowej

  • 330 ml śmietany 30%

  • 1 szt. dużej cebuli

  • 1 szt. papryczki chilli

  • 70 ml białego wytrawnego wina

  • 400 g kurek

  • 3 ząbki czosnku

  • 0,5 pęczka natki pietruszki

  • 400 makaronu spaghetti (z chilli)

  • 7 szt. pomidorków koktajlowych

  • Oliwa

  • Masło

  • Olej

  • Tymianek

  • Sól

  • Pieprz

  • Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek i papryczkę chilli plasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy trochę masła i oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę.
  • Kurki dokładnie myjemy.
  • Po podsmażeniu dorzucamy nasze kurki i smażymy około 2-3 minuty.
  • Następnie wlewamy wino i zostawiamy do odparowania, po tym procesie dolewamy śmietanę.
  • Zmniejszamy ogień i redukujemy nasz sos, między czasie doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Nastawiamy wodę na makaron i gotujmy wedle przepisu.
  • Polędwiczkę skrajami w plastry i smażymy na oddzielnej patelni. Ja zawsze sprawdzam poprzez przekrojenie czy jest już dobrze wysmażona!
  • Usmażone mięso dodajemy do sosu. Na talerz wykładamy makaron polewamy sosem i gotowe!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*