Wigilijne przepisy na dania wytrawne_cz.1

Wkrótce Wigilia i Święta! Suto zastawione stoły zachęcają do jedzenia. Wkońcu mamy więcej czasu dla rodziny, a naszą tradycją jest biesiadowanie przy stole. Pamiętam moje Święta z dzieciństwa. Mam piękne wspomnienia, których nigdy nie zmaże czas. Zapach ciasteczek, makowca, barszczyku czy karpia, ach….
Najlepsze i najpyszniejsze Wigilie czy Święta to te, które organizowała moja kochana babcia.
Mam wrażenie, że nigdy nie uda mi się dorównać tym smakom. Ale spróbuję!

Chciałabym, aby moje dzieci miały równie piękne wspomnienia jak ja.
Jedyne co chciałabym zrobić to przygotować nieco „lżejsze” wersje wigilijnych potraw. To będą moje kolejne Święta w zdrowszej wersji.

Swiątecznie 053

W poszukiwaniu idealnego przepisu na barszcz wigilijny znalazłam kilka.
Podam Wam 3 przepisy. Szczerze, sama jeszcze nie wiem, który wybiorę.
Myślę, że każdy z nas ma w głowie smaki z dzieciństwa i zrobi barszczyk wg tego przepisu, który jest mu najbliższy.

Barszcz wigilijny wg Jadłonomii źródło www.jadlonomia.com
Czas przygotowania: powyżej godziny

Składniki na 10 – 12 porcji:
4 duże buraki
2 łodygi selera naciowego
1 kwaśne jabłko
1 marchew
1 pietruszka
1/2 pora
2 całe ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
2 goździki
4 suszone grzyby
2 suszone śliwki
2 łyżki majeranku
1 łyżka oleju z pestek winogron
100 ml soku z porzeczek
2 łyżki dobrego octu winnego
sól i pieprz

Przygotowanie:
Umyj wszystkie warzywa, nie obieraj ich. Zetrzyj buraki, jabłka pokrój na ćwiartki i wytnij gwiazda nasienne.

Włóż wszystkie składniki oprócz majeranku, soli, octu i soku z porzeczek do garnka. Wlej 2,5 – 3 litry zimnej wody, przykryj i zacznij gotować.
Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszym możliwym palniku przez godzinę. Dodaj majeranek, sok z porzeczek, ocet i zostaw na noc.
Następnego ranka odcedź zupę porządnie odciskając warzywa z garnka tak, aby oddały jak najwięcej soków.
Podgrzej czysty barszcz, dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Podawaj gorący z uszkami lub czysty.

20151212_114147

Przepis na Barszcz Wigilijny wg Ani Lewandowskiej
źródło dodatek Vivy „Kuchnia z Anna Lewandowską” cz. 12

Składniki:
Około 2 l wrzątku
1kg buraków utartych na grubej tarce
Łyżeczka soli
Szczypta kurkumy
Szczypta tymianku,
Łyżeczka kminku
Gotować wszystko ok. 10 minut i odstawić na 1-1,5 godziny.
Wywar jarzynowy:
Ok. 2 l wrzątku
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
2 całe cebule
4 ząbki czosnku
6 suszonych śliwek
2 suszone gruszki
odrobina imbiru
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól morska do smaku
tymianek
majeranek
liść laurowy

Sposób przygotowania:
Wszystko gotuję do miękkości. Do dużego garnka przecedzam wywar z buraków i wywar jarzynowy. Dodaję szczyptę pieprzu i łyżkę soku z cytryny (można dosmakować miodem, czerwonym winem).
Jeśli ktoś referuje mocniejszy smak, proponuję dodać koncentrat z buraków bądź zakwas. Barszcz można podawać z uszkami lub pić czysty.

Barszcz z kiszonych buraków z uszkami przepis z slowlyveggie.pl

Składniki:

ZAKWAS BURACZANY:

1 kg buraków
3 ząbki czosnku
1 korzeń chrzanu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna jałowca

BARSZCZ:
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula (może być opalona)
niewielki kawałek selera
5 cm kawałek pora
liść laurowy
ziele angielskie
garść suszonych grzybów
Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plastry, układamy ciasno w słoiku lub kamionkowym naczyniu. Dodajemy czosnek i korzeń chrzanu, zalewamy przegotowaną i wystudzoną wodą. Dodajemy cukier, sól, pozostałe przyprawy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na ok. 5 dni.
Grzyby zalewamy szklanką zimnej, przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Cebulę możemy opalić nad palnikiem lub na suchej patelni. Następnie razem z pozostałymi warzywami zalewamy ją zimną wodą i gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu. Wodę z grzybów dodajemy do wywaru. Grzyby odkładamy, możemy je wykorzystać np. do farszu w uszkach. Na koniec do bulionu dodajemy zakwas buraczany. Ważne jest, aby nie zagotować zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy także dodać odrobinę oleju.

Do barszczu podajemy uszka z grzybami.

Uszka z grzybami. źródło slowlyveggie.pl

Składniki na 50 sztuk:
CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka oleju
Sól
¼ szklanki wrzątku

FARSZ:
100g namoczonych przez noc suszonych grzybów
Cebula
Sól, pieprz
1-2 łyżki oleju
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 20 minut. Z mąki wydziela się gluten, tworząc mlecznobiały „kisiel”. Mieszamy go dokładnie, wyrabiając ciasto, aż stanie się elastyczne. Dodajemy łyżkę oleju. Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką, aby odpoczęło przez ok. 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na szklisto na oleju z dodatkiem soli. Ugotowane i odsączone grzyby siekamy bardzo drobno i dodajemy do miękkiej cebulki. Chwilę smażymy razem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy farsz.
Ciasto wałkujemy na cienkie płaty i kroimy w prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy porcję farszu. Zlepiamy po przekątnej w trójkąt, a następnie rogi trójkąta sklejamy ze sobą, zawijając uszko wokół palca. Aby ciasto lepiej się kleiło, możemy jego brzegi lekko zwilżyć zimną wodą.
Uszka wrzucamy na osolony wrzątek z 2 łyżkami oleju i gotujemy do momentu wypłynięcia.

20151212_134429
Bigos wigilijny wg Alicji Szepietowskiej www.alicjawkrainiewarzyw.blogspot.com
1 tofu wędzone
2 cebule
1/2 główki białej kapusty
1 kg kiszonej kapusty
4 śliwki suszone
4 grzyby suszone
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
kolorowy pieprz w ziarenkach
3 łyżki koncentratu pomidorowego
czerwone wino opcjonalnie

Grzyby namaczamy w szklance zimnej wody i zostawiamy na kilka godzin aż zmiękną. Albo jeśli mamy mniej czasu gotujemy w niedużej ilości wody przez kilkanaście minut. Na patelni, na łyżce oleju, podsmażamy wędzone tofu aż się zezłoci. Zdejmujemy tofu i wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy aż będzie miała złoty kolor. Do dużego garnka wlewamy troszkę oleju, wrzucamy cebulę
i tofu. Następnie dodajemy przepłukane i pokrojone w kostkę suszone grzyby (wodę z ich moczenia przelewamy przez drobniutkie siteczko, żeby pozbyć się piachu i zostawiamy) i jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy poszatkowaną białą kapustę i przyprawy: liść laurowy, ziele
angielskie, jałowiec, śliwki, dodajemy wodę z moczenia grzybów i dusimy, możemy również dodać pół szklanki czerwonego wina. Jak się poddusi po 15 minutach, dodajemy 1 kg kapusty kiszonej, koncentrat pomidorowy i dusimy. Im dłużej tym lepszy bigos uzyskamy, żeby bigos się nie przypalił dodajemy wody, najlepszy jest kilkukrotnie odgrzewany.

20151212_122458

Pierogi z zieloną soczewicą   źródło blog Alicja w Krainie Warzyw
Farsz:
2 szklanki zielonej soczewicy
4 cebule
Sól, pieprz
2 łyżki oleju
Soczewicę gotujemy w 4 szklankach wody, pod przykryciem, nie mieszając, cała woda musi odparować, żeby soczewica nie była zbyt wilgotna. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju. Przestudzoną soczewicą łączymy z cebulą, i blenderujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
0,25 mąki pszennej razowej
¼ szklanki oleju
Ciepła woda około 1,5 szklanki
Na stolnicy łączymy mąki, dodajemy olej i stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto tak żeby było sprężyste i gładkie.
Ciasto obwijamy szczelnie ścierką bądź folią spożywczą żeby nie wyschło odcinamy porcje i przepuszczamy przez maszynkę (najpierw na 2, potem na 6), bądź wałkujemy ręcznie, wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz, zalepiamy dokładnie.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją (na 4 litry wody 1,5 łyżki soli), dodajemy 1 łyżkę oleju (żeby pierogi się nie sklejały). Gdy woda wrze, wrzucamy pierogi około 15 na raz, możemy troszkę
zmniejszyć płomień, pierogi gotują się i wypływają, dajemy im jeszcze ze 2 minuty po wypłynięciu i wyciągamy łyżką cedzakową, układamy na talerzu luźno, żeby się nie posklejały. W tej pozycji muszą ostygnąć i potem możemy je przełożyć do innego opakowania układając jeden na drugim.

20151212_122350

20151212_123751

dcs2005

Jak na dziś wystarczy przepisów na dania wytrawne. Jeszcze nie zawarłam przepisu na pasztet i mojej wersji wigilijnego bigosu, zatem spodziewajcie się drugiego postu. Natomiast trzeci post będzie poświęcony słodkościom.
Na zakończenie mam do Was prośbę. Podzielcie się swoimi wspomnieniami i ulubionymi smakami Wigilii. A może macie swoje sprawdzone, pyszne przepisy? Będzie mi bardzo miło, jeśli zechcecie napisać w komentarzu. Może komuś przypadną do gustu i zapragnie wypróbować?

dcs2004

#przepisywigilijne #wigilijnepotrawy #wigilijnedania #wegańskibigos #vege #wegańskiepierogi #pierogizsoczewicą #wigilia #święta #barszcz #barszczwigilijny #barszczzuszkami #uszkazgrzybami #daniawytrawne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *