Wieczór w greckiej tawernie.

W pewien majowy wieczór miałam przyjemność uczestniczyć w ZOMATO MEETUP w restauracji El Greco. Lokal znajduje się w Centrum Warszawy przy ul. Grzybowskiej 9. Wnętrze jest bardzo przyjemne, jasne i przypomina tawernę. Jest idealnym miejscem do biesiadowania z rodziną czy znajomymi.
Na powitanie zaserwowano nam tradycyjny trunek uozo z lodem. Lubie anyż, ale w tym trunku było go jak dla mnie za dużo. Być może procenty nadają intensywniejszy smak 😉

OUZO

Natomiast uozo z jogurtem greckim i miętą, uważam za zaskakującą i ciekawą propozycję. To połączenie trafiło w mój gust.

DRINK

Następnie przeszliśmy do przystawek. Wybór był bardzo duży, od zimnych na ciepłych kończąc:
Hummus – mus z cieciorki, pasty sezamowej oliwy extra vergine,
Tzaziki – grecki jogurt ze świeżym ogórkiem doprawiony czosnkiem, koperkiem i oliwą,

EL GRECO_TZATZIKI

Dolmadakia – liście winogron faszerowane ryżem z przyprawami,

Snapchat-4375091256472697194

Tomata me manouri ki awokado – plastry sera manouri z pomidorem i awokado,
Spanakotyropitakia – tradycyjne greckie pierożki nadziewane szpinakiem i fetą,
Keftedes – kuleczki z mięsa mielonego doprawione miętą podawane z pitą i tzatzikami,
Kolokithokeftedes – placuszki z cukinii i fety podawane z tzatzikami,

Snapchat-4730880580905097472
Garides saganaki – krewetki z fetą i czosnkiem zapiekane w sosie pomidorowym.

Snapchat-5726280243283277557
Następnie podano tradycyjną sałatkę grecką z pomidorów, ogórków, papryki, oryginalnej fety i oliwek z Kalamaty skropioną oliwą extra vergine.

20160524_200129
Na szczęście wszystko było serwowane stopniowo, aby starczyło miejsca na dania główne i desery.  Moim faworytem z podanego menu została tradycyjna grecka Musaka na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. Jak dla mnie, „niebo w gębie”, poprostu tak delikatne danie, że rozpływało się w ustach. Polecam! Rewelacja! Dla wielbicieli ostrych potraw na pewno nie będzie to danie numer jeden.

Snapchat-2602360174187817688

Wśród głównych dań pojawiły się:
Bacalhau ala specjota – filet z dorsza atlantyckiego zapiekany ze świeżymi pomidorami, cebulą i ziołami.
Sutzukakia arni me haloumi – grillowane kotleciki mielone z jagnięciny nadziewane serem haloumi podawane z frytkami, pomidorami, cebulą, pitą i tzazikami.

Snapchat-722930642264606836
Na koniec naszej biesiady na stole pojawiły się desery. Kto lubi bardzo słodkie polecam baklawę czyli tradycyjne greckie ciastko nadziewane migdałami i orzechami. Jedno naprawdę wystarczy. Z deserów w których nie poczujemy słodkości polecam sernik na zimno na cynamonowym cieście pod pierzynką z wiśni – Tsis keik lub Giaourtomelo – grecki jogurt z figami duszonymi w Metaxie i miodem.

Snapchat-444643749421897050

Na pożegnanie właściciel poczęstował nas płonącym drinkiem, osobiście przygotowując go na naszych oczach, co było efektowym pokazem.

KONIEC

Wieczór był bardzo udany i chętnie odwiedzę El Greco ponownie.

20160524_215450
Spotkanie było okazją nie tylko do testowania dań, ale również do poznania nowych osób, które gustują w dobrej kuchni. Tematy rozmów oscylowały wokół kulinarnych upodobań i miejsc godnych polecenia na warszawskiej mapie.

elgreco1
Bardzo Dziękuję Zomato za zaproszenie a El Greco za pierwszą podróż po greckiej kuchni. Doznania smakowe były bardzo pozytywne i na tyle zachęcające, że wpadniemy tam z mężem na randkę.

#ElGreco #Zomato #Zomatopl #ZomatoMeetUp #greckiesmaki #greckakuchnia #uozo #tzaziki #musaka #tawerna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *