Wakacyjny przepis. Udka z kurczaka w marynacie z papryki i soku z pomarańczy.

Powolutku zaczynam nadrabiać wakacyjne zaległości w pisaniu bloga. Ale skoro mniej pisałam to znaczy, że chłonęłam życie garściami a raczej wszystkimi zmysłami. Wakacje rządzą się swoimi prawami. Możemy się wkońcu wyspać. Przeczytać książki czy magazyny, na które zabrakło czasu w codziennej gonitwie. Możemy też wtedy spędzić więcej czasu w kuchni!

Też tak macie?

Gdy odpoczywam to nigdzie się nie spieszę i mam większą ochotę na bardziej wyszukane dania.

Ostatnio w Carrefourze zauważyłam nową markę produktów Casa Del Sur i postanowiłam ją wypróbować. Byliśmy akurat nad morzem i chcieliśmy zjeść coś pysznego i zdrowego.

Wybór padł na udka z kurczaka w marynacie z papryki i soku z pomarańczy.

Brzmi pysznie prawda?

Nie wiem czy wiecie, ale papryka pana chilli jest popularnym składnikiem kuchni peruwiańskiej. Ma łagodny, owocowy posmak. Polecana jest jako przyprawa do owoców morza, marynat, zup i gulaszy oraz dań z grilla.

Składniki dla 4 osób:

8 udek z kurczaka bez kości

papryka chili AJI PANCA Casa Del Sur

quinoa Casa Del Sur

pół avocado

4 rzodkiewki

10 pomidorków koktajlowych

2 garści rukoli

Marynata:

Sok z pomarańczy

Sok z cytryny

Łyżeczka soli

½ łyżeczki papryki chilli Panca

½ łyżki przyprawy żółte curry w proszku

2 łyżeczki wędzonej papryki

łyżeczka miodu

½ łyżki czosnku granulowanego

60 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą w misce. Udka umieszczamy w marynacie na noc. Na drugi dzień przekładamy mięso na rozgrzany grill i grillujemy po 7 minut z każdej strony.

Osobno gotujemy quinoa. Użyłam quinoa mieszanego CASA DEL SUR. Gotujemy je na wolnym ogniu ok. 12 minut. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę z rukoli, avocado, rzodkiewki i pomidorków koktajlowych.

Wyszło smaczne i zdrowe danie.

Śmiało możecie je przygotować na rodzinnego grilla. Czasem warto czymś zaskoczyć swoich gości czy domowników. Jestem pewna, że będą chcieli przepis 😉

Życzę Wam Udanego Grillowania!

#casadelsur #kuchniaperuwiańska #eksperymentykulinarne #wakacyjnyprzepis #grill #przepisnagrilla #udkazkurczaka #papryka #wakacyjnegotowanie #gotujemy #smacznie #zdrowo #zdrowystylżycia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *