Vege penne.

Nie spodziewałam się, że mój wczorajszy post z obiadem wzbudzi takie zainteresowanie. Sama zaczynam wdrażać się w kuchnię roślinną i pewnie czasem będą mi się zdarzać wpadki. Jak na razie jestem samoukiem, a posiłki przygotowuję kreatywnie na bieżąco z tego co mam w domu lub co kupiłam. Nie macie pojęcia jaki smuteczek, gdy nie dostanę w sklepie wędzonego tofu. Na szczęście wczoraj w Lidlu było 😉

Dokupiłam warzywa i po powrocie z zakupów zabrałam się za pichcenie. To musiało być coś szybkiego, bo już byłam głodna.

Potrzebne składniki:

6-8 pieczarek

1-2 marchewki

1/2 cukini

pełnoziarnisty makaron penne (2 szklanki)

1 wędzone tofu (180 g = 1 kostka)

1 mała cebula

1/2 szklanki mleka sojowego

2 łyżki mleka kokosowego

pieprz ziołowy, sól wg uznania

świeża kolendra

Przygotowanie.

W garnku ugotuj 2 szklanki (porcja dla 2 osób) makaronu penne al dente (czas 9 minut).

Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulkę i wędzone tofu. Dodaj również pokrojone pieczarki, marchewkę i cukinię. Następnie dodaj mleko sojowe i kokosowe. Dopraw tak jak lubisz i gotuj pod przykryciem do półmiękkich warzyw.

Nałóż na talerz szklankę makaronu i polej sosem wraz z warzywami. Na koniec dodaj listki kolendry.

Życzę Wam smacznego! 🙂

#przepis #zdrowyprzepis #vege #wegetariański #vegelunch #vegeobiad #vegepenne #vegemakaron #kuchniaroślinna #zdrowo #zdrowakuchnia #gotujemyvege #zdrowystylżycia

 

2 thoughts on “Vege penne.

  • Sierpień 13, 2018 at 10:08 am
    Permalink

    Wygląda smacznie :)) Nie jestem wege, ale kocham wędzone tofu <333 Czasami dodaje je do sałatek 🙂

    Reply
    • Sierpień 13, 2018 at 10:57 am
      Permalink

      Dziękuję 🙂 Wędzone tofu to mój must have w lodówce 😉 Uwielbiam! <3

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *