Tatar z karpia z jabłkiem i sosem szczawiowym.

Składniki:

2 filety z karpia bez skóry i ości

1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru

1 jabłko twarde

1 cebula

1 ostra papryczka

1 limonka

1/2 łyżeczki octu spirytusowego

1/4 łyżeczki sosu Worcester

3 łyżki szczawiu konserwowego

1 łyżka miodu

1 łyżeczka musztardy Dijon

sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Filety z karpia kroimy w bardzo drobną kosteczkę, przekładamy do miski.

Dokładamy drobno posiekany świeży imbir, jabłko pokrojone w drobną kostkę, posiekaną cebulę i ostrą papryczkę, sok z limonki, ocet spirytusowy, sól, grubo mielony pieprz, sos Worcester i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Sos: szczaw mieszamy w misce z miodem, musztardą, sokiem z limonki, po czym dodając oliwę wlewaną bardzo cienkim strumieniem, ucieramy aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Na talerz wykładamy porcje tatara z karpia, obok wylewamy sos szczawiowo-miodowy.

Foto: Lidl Polska

Foto: Lidl Polska

#karp #wigilia #danierybne #tatar #tatarzkarpia #jabłka #sosszczawiowy #warsztatyświąteczne #przepisświąteczny #lidlpolska #jabłkagrójeckie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *