Tarta gryczana. Propozycja na zdrowe fit śniadanie lub deser.

Sobotnie słoneczne przedpołudnie sprawiło, że obudziła się we mnie wena do stworzenia nowego przepisu na drugie fit śniadanie lub deser.

Dzieci miały ochotę na słodycze i poprosiły o coś czekoladowego. Rozejrzałam się po kuchni i znalazłam składniki, z których wyczarowałam tartę gryczaną z owocami.

Użyte składniki:

bio muesli czekoladowe

mąka gryczana

jogurt grecki

bio syrop z agawy

dowolne owoce np. jabłka, banany

orzechy pekan

Spód tarty

szklanka musli czekoladowego lub płatków owsianych

300 g mąki gryczanej

sól

120 ml zmrożonego oleju kokosowego

4 łyżki syropu z agawy

4 łyżki lodowatej wody

Nadzienie

2 sztuki: 350 g gęstego jogurtu greckiego (2 kubki jogurtu)

1 laska wanilii

syrop z agawy do skropienia

2 jabłka, banan i orzechy pekan do dekoracji tarty

DSC_0135

Przygotowanie:

Piekarnik należy rozgrzać do temp. 190 st.

Zaczynamy od przygotowania spodu. Mielimy w melakserze musli do uzyskania konsystencji piasku. Musisz uważać, żeby nie przedobrzyć. Odmierz mąkę, olej, sól, syrop z agawy i zimną wodę, dodaj do melaksera i miel dalej w trybie pulsacyjnym, aż składniki się połączą, a ciasto nabierze spoistości. Następnie wyłóż ciasto do formy na tartę o średnicy   Przyciśnij ciasto mocno do dna i brzegów. Potem ponakłuwaj na całej powierzchni widelcem. Piecz przez 15-25 minut, aż będzie złociste i chrupkie. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

DSC_0138

Gdy spód ostygnie przygotuj nadzienie. W oddzielnej misce przygotuj jogurt, rozetnij laskę wanilii wzdłuż i wyłuskaj nasiona do jogurtu. Dodaj syropu z agawy i wymieszaj.

Nałóż nadzienie jogurtowe na spód a na wierzchu ułóż dowolne owoce. Skrop całość syropem z agawy i tarta gotowa!

DSC_0141

DSC_0146

Mam nadzieję, że chętnie wypróbujecie mój przepis.

Musicie tylko wziąć pod uwagę jakiej wielkości formę na tarte posiadacie. Jeśli macie formę o średnicy 18 cm to należy użyć połowę składników czyli: 150 g mąki gryczanej, pół szklanki musli czy płatków, 2 łyżki syropu z agawy itd.

Niektóre składniki możecie zastąpić innymi. Zamiast syropu z agawy może być miód, syrop klonowy czy daktylowy.

Zamiast jogurtu greckiego może być śmietanka kokosowa. Sama kiedyś chcę wypróbować i taką wersję 😉

Będzie mi miło jeśli po upieczeniu tarty podzielicie sie swoimi wrażeniami w komentarzu, choć już teraz możecie napisać czy się Wam przepis podoba.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Smacznego!!! 🙂

#fit #fitśniadanie #deser #fitdeser #tartagryczana #bezglutenu #olejkokosowy #syropzagawy #bio #zdroważywność #biożywność #Lidl #mąkagryczana #orzechy #pekan #zdrowesłodycze #fitsłodycze #fitciasto #fitsłodkości

One thought on “Tarta gryczana. Propozycja na zdrowe fit śniadanie lub deser.

  • Marzec 10, 2017 at 3:44 pm
    Permalink

    Super propozycja! 🙂 Jak dla mnie trafiona w 100%. Lubię musli i jogurt naturalny a tu okazuje się, że można z nich wyczarować nawet tartę. Na pewno wypróbuję przepis.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *