Śledzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową.

Składniki:

matiasy solone 5 sztuk

liście laurowe 3 sztuki

cebula 2 sztuki

5-6 łyżek octu spirytusowego

150 g ugotowanych suszonych grzybów z wywarem

2 łyżki majeranku

sól, pieprz, olej

Salsa jabłkowa:

2 jabłka

pęczek natki pietruszki

2 cebule

2 łyżki octu spirytusowego

1 łyżka oleju

cukier, sól

Przygotowanie:

Jabłka i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić octem, cukrem, olejem i solą. Grzyby siekamy drobno, cebule kroimy w kostkę. Razem przesmażamy na patelni doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.

Przesmażone grzyby zalewamy olejem i doprawiamy octem. Śledzie przekładamy warstwami z grzybami i odstawiamy na min. 24 godz. do lodówki.

Opcja nr 2:

Suszone grzyby mielimy w blenderze i studzimy olej. Kiedy jest jeszcze lekko ciepły (ok. 36 stopni) układamy w nim śledzie. Odstawiamy do lodówki na 30 min do 1 godziny

Foto: Lidl Polska

Foto: Lidl Polska

Foto: Lidl Polska

#śledzie #warsztatyświąteczne #świątecznegotowanie #wigilia #przepisświąteczny #śledźwigilijny #śledziemarynowane #grzyby #salsajabłkowa #jabłka #święta #zdrowo #smacznie #lidlpolska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *