Przepis na vege risotto z grzybami.

Ostatnio dawno nie jadłam ryżu – pomyślałam i postanowiłam przygotować na obiad risotto. Tylko z czym? Przez chwilę zastanawiałam się i dostrzegłam na półce kuchennej suszone grzyby. Wkońcu mam okazję, by je wykorzystać. Postanowiłam dodać jeszcze jakieś warzywo i mój wybór padł na dynie. Miałam jeszcze pół litra bulionu warzywnego z poprzedniego dnia. Powinno wyjść dobre risotto 😉

 

Potrzebne składniki:

1 cebula

Oliwa z oliwek (4 ml)

Suszone grzyby Devaldano np. podgrzybek, maślak lub inne (pełna garść)

Bulion warzywny

Dynia Hokkaido

sól, pieprz, curry

Kolendra świeża

Sposób przygotowania

Najpierw dokładnie opłukałam suszone grzyby. Następnie zalałam niewielką ilością wody i odstawiłam na 30 min. Po tym czasie odsączyłam grzyby.

Umyłam dynię, wydrążyłam pestki a miąższ pokroiłam w kostkę.

W międzyczasie gdy moczyłam grzyby obrałam, pokroiłam cebulę i podsmażyłam na oliwie. Po namoczeniu grzybów, pokroiłam je na małe kawałki a następnie smażyłam z cebulką na patelni. Następnie dodałam dynię i ryż. Smażyłam mieszając i podlewając warzywnym bulionem przez około 20 minut. Doprawiłam solą, pieprzem i curry. Przed podaniem udekorowałam świeżą kolendrą.

Cieszę się, że zainteresowałam Was moim daniem. Jest naprawdę smaczne, zdrowe i sycące.

Zdecydowanie muszę częściej zamieszczać moje fotki dań na Instagramie a na blogu chętnie podzielę się z Wami przepisami.

Koniecznie dajcie mi znać czy skusiliście się zrobić to risotto i jak przypadło Wam do gustu.

Będzie mi bardzo miło. Tymczasem życzę Wam miłego weekendu!

Pozdrawiam serdecznie!

#risotto #daniezryżem#zdroweprzepisy #vege #przepis #danie #obiad #lunch #gotujemy #kuchniavege #risottozdynią #zdrowo #smacznie #risottozgrzybami #devaldano #zdrowystylżycia #grzyby #prostozlasu #maślak #podgrzybek #borowik

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *