Przepis na vege bigos wigilijny.

Pewnie z niecierpliwością oczekujecie na przepis na vege bigos.

Potrzebne składniki:

1 kg kapusty kiszonej z marchewką

tofu wędzone

cebula

śliwki suszone

rodzynki

borowiki lub inne grzyby suszone

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, ziarno jałowca

olej rzepakowy

pół szklanki wina czerwonego wytrawnego

Sposób przygotowania

Najpierw kroimy wędzone tofu i podsmażamy je na łyżce oleju rzepakowego. Gdy tofu nabierze złocistego koloru, następnie podsmażamy cebulę, którą wcześniej kroimy w drobną kostkę.

Do dużego garnka wlewamy troszkę oleju, wrzucamy cebulę i tofu. Kroimy kapustę kiszoną i wrzucamy do garnka z tofu i cebulą. 20161222_220254

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę suszone grzyby i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, suszone śliwki. Dodajemy wodę z moczenia grzybów i dusimy, możemy również dodać pół szklanki czerwonego wina. Wszystko dusimy na niewielkim ogniu. Im dłużej gotujemy tym lepszy bigos będzie. Aby bigos się nie przypalił stale kontrolujemy i podlewamy wodą. Najlepszy bigos to ten kilkukrotnie odgrzewany.

Mój bigos wyszedł przepyszny i nawet mąż dla którego bigos musi być koniecznie z mięsem i kiełbaską zachwycał się jego smakiem i zajadał. Szczerze, jeśli nikomu nie powiecie, że to vege bigos to się nawet nie zorientuje.

Sami wypróbujcie przepis i życzę Wam smacznego! 🙂

Karnawał przed nami więc możecie ugotować taki bigos i raczyć nim gości podczas domówki.

20161225_110646

#zdroweprzepisy #zdrowystylżycia #vegebigos #tofuwędzone #święta #przepis #przepisnavegebigos

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *