Przepis na vege bigos wigilijny.
Pewnie z niecierpliwością oczekujecie na przepis na vege bigos.
Potrzebne składniki:
1 kg kapusty kiszonej z marchewką
tofu wędzone
cebula
śliwki suszone
rodzynki
borowiki lub inne grzyby suszone
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, ziarno jałowca
olej rzepakowy
pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
Sposób przygotowania
Najpierw kroimy wędzone tofu i podsmażamy je na łyżce oleju rzepakowego. Gdy tofu nabierze złocistego koloru, następnie podsmażamy cebulę, którą wcześniej kroimy w drobną kostkę.
Do dużego garnka wlewamy troszkę oleju, wrzucamy cebulę i tofu. Kroimy kapustę kiszoną i wrzucamy do garnka z tofu i cebulą.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę suszone grzyby i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, suszone śliwki. Dodajemy wodę z moczenia grzybów i dusimy, możemy również dodać pół szklanki czerwonego wina. Wszystko dusimy na niewielkim ogniu. Im dłużej gotujemy tym lepszy bigos będzie. Aby bigos się nie przypalił stale kontrolujemy i podlewamy wodą. Najlepszy bigos to ten kilkukrotnie odgrzewany.
Mój bigos wyszedł przepyszny i nawet mąż dla którego bigos musi być koniecznie z mięsem i kiełbaską zachwycał się jego smakiem i zajadał. Szczerze, jeśli nikomu nie powiecie, że to vege bigos to się nawet nie zorientuje.
Sami wypróbujcie przepis i życzę Wam smacznego! 🙂
Karnawał przed nami więc możecie ugotować taki bigos i raczyć nim gości podczas domówki.
#zdroweprzepisy #zdrowystylżycia #vegebigos #tofuwędzone #święta #przepis #przepisnavegebigos