Przepis na gofry dyniowe.

Na drugie śniadanie przygotowałam dziś gofry dyniowe.

Potrzebne składniki:

2 łyżki stołowe puree z dyni Hokkaido

2 łyżki stołowe mąki ryżowej

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 jajo wiejskie

2 łyżki ksylitolu

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

olej kokosowy do form w gofrownicy (przetrzeć formy pędzelkiem umoczonym w oleju)

Sposób przygotowania

Akurat miałam gotowe puree z dyni. Dlatego jeśli nie macie musu to tak jak w przypadku placków należy wcześniej umyć i pokroić dynię na kawałki. Następnie usunąć ze środka miąższ z pestkami.

Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 30 min. do nagrzanego wcześniej piekarnika do T=180 C.

Gdy dynia się upiecze czekamy aż ostygnie a następnie przekładamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. Do masy dyniowej dodajemy jajko, mąkę ryżową, jogurt, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nakładamy do form rozgrzanej gofrownicy.

Po 2-3 minutach mamy gotowe gofry. Wystarczy je udekorować według własnego gustu. Mój wybór padł na avocado, orzechy laskowe i migdały.

Podałam proporcje na 2 gofry. Jeśli chcecie przygotować więcej wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość składników.

Bardzo proszę, częstujcie się przepisem 😉

Życzę smacznego, jesiennego wieczoru!

#gofry #fitgofry #gofryzdyni #gofrydyniowe #dynia #hokkaido #zdrowystylżycia #zdrowenawyki #śniadanie #healthylifestyle #healthychoices #przepisnagofrydyniowe #avocado #orzechy #alesto #lidlpolska

2 thoughts on “Przepis na gofry dyniowe.

    • Listopad 19, 2017 at 9:15 pm
      Permalink

      Bardzo polecam! 🙂 Życzę Smacznego! 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *