Pizza z batata.

Dziś mam dla Was coś specjalnego!

Od kilku dni chciałam zrobić danie z batatów 😉 A że miałam akurat ochotę na pizze więc wyszła pizza z batatów.

Jak zwykle eksperymentowałam, ale na szczęście wszystko spisałam i mogę się z Wami podzielić przepisem na zdrową wersję pizzy.

Powiem szczerze. Najlepsza wersja pizzy jaką jadłam! Po zjedzeniu nie boli brzuch i jest się najedzonym. Całkiem przypadkowo pizza wyszła bez glutenu, bez jaj i bez cukru, dlatego spokojnie mogą ją jeść alergicy 😉

Składniki na ciasto:

2 średnie bataty

mąka jaglana 190 g

łyżeczka oliwy do posmarowania blachy

 

Sos pomidorowy:

200 g przecieru pomidorowego

łyżeczka oliwy

bazylia, oregano, sól, pieprz do smaku

 

Dodatki:

burak

szalotka

pomidorki koktajlowe

papryka

rukola

bazylia, oregano

sól himalajska

tarta mozzarella

oliwa z oliwek

Przygotowanie

Bataty obrałam, pokroiłam w plastry i piekłam w piekarniku w temp. 210 C przez 20 min., aż były miękkie. Następnie odstawiłam, aby ostygły. Po ostudzeniu zmiksowałam je na puree. Do puree z batatów dodawałam stopniowo mieszając mąkę jaglaną. Mąkę dodawałam do momentu, w którym uformowana kula nie przywierała do rąk. Zużyłam 190 g mąki jaglanej. Następnie wyłożyłam blachę papierem do pieczenia i posmarowałam łyżką oliwy z oliwek, żeby spód nie przywarł. Kulę z ciastem rozłożyłam rękoma równomiernie tak, aby powstała okrągła pizza o średnicy ok. 30 cm. Następnie nakłułam ciasto widelcem i wstawiłam do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na 15 minut.

Gdy spód pizzy piekł się w piekarniku, zabrałam sie do przygotowania sosu. Wszystkie składniki wymieszałam i doprawiłam przyprawami.

Na upieczony spód nałożyłam sos pomidorowy, a następnie posypałam tartą mozzarellą i ułożyłam pokrojonego buraka, cebulę, szynkę. Pizze wstawiłam ponownie do piekarnika na 10 minut.

Po wyjęciu udekorowałam pizze pomidorkami koktajlowymi, papryką i rukolą.

Nie pozostaje mi nic jak życzyć Wam smacznego! 🙂

#pizza #pizzazbatata #bezglutenu #bezjaj #bezcukru #rukola #mozarella #mąkajaglana #fitpizza #zdrowapizza #zdrowyprzepis #pomidory #sospomidorowy #burak #dietetycznie #fitfighterka #zdrowo #zdrowystylżycia

 

4 thoughts on “Pizza z batata.

  • Marzec 25, 2018 at 11:55 am
    Permalink

    Pizza na prawdę wygląda apetycznie! W dodatku jest to jej zdrowsza wersja, więc można jeść prawie bez żadnych ograniczeń <3

    pozdrawiam 😉

    Reply
    • Marzec 28, 2018 at 6:41 am
      Permalink

      Pizza jest naprawdę sycąca 🙂 Zjadłam 2 kawałki i byłam najedzona. Cała rodzinka była zaskoczona jej smakiem! 🙂 Pozdrawiam cieplutko! 🙂

      Reply
    • Marzec 28, 2018 at 6:41 am
      Permalink

      Koniecznie 😉

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *