Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym.

Przepis pochodzi z warsztatów świątecznych Lidla z Karolem Okrasą.

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej

szczypta soli

ok. 100 g zagotowanej wody z 30 ml mleka i 20 g masła

Przygotowanie:

Z przygotowanych składników zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut by odpoczęło.

Sos makowy:

100 g sparzonego i zmielonego maku

1 limonka

100 ml śmietanki słodkiej

100 ml mleka

4 żółtka jaja

4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Żółtka ubić z cukrem, śmietankę wymieszać z mlekiem i dodać do żółtek. Delikatnie podgrzewać cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodać mak i sok oraz skórkę z limonki.

Farsz:

5 jabłek upalonych nad ogniskiem

200 g ugotowanej kaszy jaglanej

150 g sparzonych orzechów włoskich

przyprawa do piernika

miód, limonka

Przygotowanie:

Jabłka upalone obrać i pokroić w kawałki, smażyć w naczyniu aż zgęstnieją. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, doprawić limonką i piernikiem. Ostudzić.

Z ciasta i farszu przygotować pierogi.

#pierogiwigilijne #przepiswigilijny #przepisświąteczny #pierogizprażonymjabłkiem #pierogi #kaszajaglana #jabłka #LidlPolska #lidl #mak #sosmakowolimonkowy #warsztatyświąteczne #gotujemynaŚwięta #świąteczneprzepisy #wigilijneprzepisy #przepisnapierogizkasząjaglaną #pieroginawigilie #pierogibezmięsa #wigilia #Święta

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *