Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem.

Składniki:

filet z łososia 500 g

przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra)

kapusta kiszona 200 g

2 jabłka

łyżka pasty curry

łyżeczka curry w proszku

pół łyżeczki startego imbiru

łyżeczka miodu

limonka

łyżka posiekanej kolendry

150 ml mleka kokosowego

łyżeczka masła

szalotka 2 sztuki

50 ml śmietanki słodkiej 30%

sól, biały mielony pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Cebulę szalotkę i czosnek posiekaj drobno.

Przesmaż na oliwie z masłem tak by tylko delikatnie zeszklić.

Dodaj pastę curry i proszek curry.

Podsmaż ok. 30 sekund na wolnym ogniu tak by się nie przypaliło.

Dodaj imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę.

Gotuj ok. 5 minut aż sos zgęstnieje.

Na koniec dodaj surową kapustę lekko przesiekaną i duś wszystko ok. 5 minut.

Dopraw miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką z limonki.

Dodaj posiekaną kolendrę, sól, pieprz oraz na koniec pokrojone jabłko (już nie gotuj).

Łososia pokroić na steki bez skóry, obtoczyć z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalić na suchej patelni.

Odstawić do odpoczęcia i pokroić w plastry o szerokości ok. 2 cm, lub połamać na kawałki.

Foto: Lidl Polska

Foto: Lidl Polska

Foto: Lidl Polska

Foto: Lidl Polska

#przepisyświąteczne #przepisywigilijne #wigilia #przepisnałososia #łosoś #kapustakiszona #curry #jabłka #LidlPolska #warsztatyświąteczne #KarolOkrasa #przepisświąteczny #przepisKarolaOkrasy #gotujemy #blogerzygotują

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *