Kuchnia fusion i superfoods drogą do długowieczności.

Superfoods czyli super żywność to produkty, bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik oraz wiele innych składników, ktore stanowią „bombę zdrowia” dla naszego organizmu. Cóż nie ma takiego jednego produktu, który byłby w stanie dostarczyć nam wszystkich potrzebnych składników odżywczych, ale chyba w tym tkwi cały urok.
Do superfoods zalicza się:
Warzywa
Szparagi, awokado, buraki, papryka, brokuły, brukselka, kapusta, marchew, kalafior, grzyby, ogórki, pieczarka brązowa Crimini, bakłażan, czosnek, fasola szparagowa, kapusta, gorczyca, cebula, groszek, ziemniaki, sałata rzymska, grzyby shiitake, szpinak, słodkie ziemniaki, pomidory, rzepa, dynia, bulwy Maca (najczęściej występują w formie proszku).
Pokarmy bogate w wapń
Mleko migdałowe, ser o niskiej zawartości tłuszczu, twaróg, chude, mleko odtłuszczone mleko ryżowe, mleko sojowe, jogurt z aktywnymi kulturami bakterii i o niskiej zawartości tłuszczu.
Owoce
Jabłka, morele, banany, oliwki czarne, jeżyny, wszystkie jagody, kantalupa, wiśnie, żurawina, figi, grejpfrut, winogrona, melon miodowy, kiwi, cytryny, limonki, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, śliwki, rodzynki, maliny, truskawki, arbuz.
Ziarna
Amarantus, ryż Arborio, ryż brązowy, ryż jaśminowy, dziki ryż, jęczmień, gryka, proso, owies, komosa ryżowa czyli quinoa, żyto, orkisz.
Białka
Chuda wołowina, dziczyzna bez skóry, mięso z kurczaka bez skóry, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, orzechy kokosa, pestki dyni, białka jaja, , nasiona lnu, nasiona konopi, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, nasiona chia, czarna fasola, fasola Pinto, fasola Garbanzo, hummus, fasola Lima, soczewica, ciecierzyca, zupa miso, masło orzechowe naturalne, pasta sezamowa Tahini, soja, owoce morza, ryby morskie (tuńczyk, łosoś bez skóry).
Inne
Olej rzepakowy, ciemna czekolada, a raczej orzechy kakaowca, zielona herbata, oliwa z oliwek, żeń-szeń, mleczko pszczele, trawa jęczmienna (dostępna w postaci proszku), trawa pszeniczna (kiełkująca trawa pszenicy), spirulina i inne algi.

fusion3
Superfoods to produkty naturalne, nieprzetworzone o niskiej wartości energetycznej.
Wspaniałym rozwiązaniem do łączenia wielu zdrowych produktów jest kuchnia fusion. To dzięki połączeniu tradycyjnych przepisów ze wszystkich zakątków świata z użyciem super produktów, powstaje nowa kulinarna wariacja. Kucharz łączy ze sobą kilka składników, smaków, sposobów przyrządzania oraz podania, by w końcowym efekcie powstało unikalne, zachwycające danie.

fusion2
Kuchnia fusion jest dla tych, którzy lubią eksperymentować, odkrywać nowe połączenia smaku i przede wszystkim zdrowo się odżywiać. Wszystkie składniki są bardzo dobrej jakości, najczęściej z upraw ekologicznych, bezpośrednio od dostawców. Zdrowa żywność jest dla nas źródłem zdrowia, witalności, energii i młodości. Zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym oraz leczy już występujące schorzenia jak: cukrzyca, miażdżyca, choroby serca, osteoporoza czy nowotwory. Jest stosowana przez osoby aktywne fizycznie oraz sportowców sprzyjając poprawie wydolności co przekłada się na wyniki i osiągnięcia sportowe.

fusion4
Propozycje potraw z wykorzystaniem superfoods:

PRZEKĄSKI
Lekko opiekany dziki łosoś w stylu tataki z salsą owocowo-warzywną i dresingiem imbirowym.

malżeFUSION

Małże z truskawkami i malinami.

received_1184018484981900

Orientalny tatar z tuńczyka z awokado i owocami goji.

fusion6

Chrupiące rurki z musem z sera koziego z ziarnami konopii i musem z buraka i galangi.

IMG_20160618_202029

DANIA GŁÓWNE
Tagliatelle z inkaustem z kałamarnicy z zielonymi warzywami i białymi szparagami (krewetki)

fusion7

Grillowana pierś kurczaka kukurydzianego podana z komosą ryżową i sosem wiśniowym.

fusion9

Zapiekany dorsz z pastą miso podany z czarną soczewicą i sosem z wermutu.

fusion12dorsz

DESERY
Lody z maślanki i owoców liofilizowanych

IMG_20160613_200656
Lody z kalafiora, maślanki i kakao

fusion13

Lody z liści rzodkiewki i serka Filadelfia
Pieczona biała czekolada

Snapchat-4113453896793564995
Całkiem niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Hotelu Westin i delektować się kuchnią fusion, stworzoną przez szefa kuchni, Janusza Korzyńskiego.
Wszystkie powyższe przykłady zaczerpnęłam z inspirującego spotkania, przygotowanego przez Zomato oraz Hotel Westin.
Jeśli macie ochotę doznać wspaniałych wrażeń smakowych, koniecznie odwiedźcie Restaurację Fusion.

fusion5
#superfoods #kuchniafusion #ZomatoMeetUp #ZomatoPL #WestinWarsaw #HotelWestinWarszawa #RestauracjaFusion #zdroważywność #zdrowystylżycia

2 thoughts on “Kuchnia fusion i superfoods drogą do długowieczności.

  • Czerwiec 19, 2016 at 6:44 pm
    Permalink

    Ciekawy wpis 🙂 Zainteresowało mnie zwłaszcza łączenie owoców z mięsem… Nigdy za tym nie przepadałam, ale chyba muszę jeszcze spróbować 😉

    Reply
    • Czerwiec 20, 2016 at 6:32 am
      Permalink

      Warto spróbować 🙂 Przypomniało mi się, że kiedyś przygotowałam łososia na parze ze szpinakiem, malinami i prażonymi nasionami. Było naprawde dobre! 🙂 Zbliżają się wakacje więc może przygotuję kilka moich propozycji? 🙂 Jedną już mam 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *