Kotleciki z kaszy jaglanej.

Kasza jaglana już na stałe zagościła w moim menu.
Przedstawiam tym razem propozycję na obiad

Potrzebne składniki:
Szklanka kaszy jaglanej
2 średnie marchewki
Czerwona cebula
Natka pietruszki
1/2 szklanki prażonego sezamu
1/2 szklanki prażonego słonecznika, pinii i pestek dyni
½ szklanki razowej bułki tartej
3 łyżki mąki razowej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki kolendry
Sól i pieprz

Kotleciki jaglane_1
Najpierw należy ugotować kaszę jaglaną. Następnie ścieramy marchewkę na tarce. Kroimy cebulę i natkę pietruszki. Do dużej miski dodajemy po kolei wszystkie składniki a następnie mieszamy rękoma na klejącą masę.

Jeśli trudno Ci uformować kotleciki to znaczy że musisz dodać jeszcze trochę mąki i oleju.
Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i możemy rozłożyć na niej uformowane kotleciki. Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni i kotleciki pieczemy przez 30 min. do uzyskania złocistego koloru. Po 15 minutach pieczenia należy odwrócić kotleciki na drugą stronę.

Kotleciki jaglane_3
Muszę przyznać, że kotleciki wyszły cudowne. Są słodziutkie i są wspaniałą potrawą bezmięsną.
Można je jeść na obiad z surówką np. z buraka
Jak Wam się podoba ten przepis?

Proszę o komentarz.

????

#kotlecikijaglane #kaszajaglana #daniebezmięsne #obiad #zdrowyobiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *