Kotleciki z batatów i kaszy.

Na spotkaniu prasowym prezentującym najnowszą książkę „Jeść zdrowiej” mieliśmy okazję spróbować kilku dań z przepisów z tej pozycji.

Moim faworytem zostały wspaniałe kotleciki z batatów i kaszy. Wczoraj postanowiłam, że spróbuję ugotować takie pyszne kotleciki dla mojej rodzinki.

Korzystałam z przepisu Karola Okrasy, ale trochę zmodyfikowałam go pod produkty, które akurat miałam w domu.

Składniki:

2 bataty

200 g ugotowanej kaszy gryczanej

1 jajko wiejskie

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka curry

sól, pieprz

2 cebule

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Do ugotowania kotlecików przygotuj 2 miski, blender, blachę, piekarnik rozgrzany do 200 stopni i patelnię.

Sposób przyrządzania:

Bataty w skórce układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 35 minut w temp. 200 stopni. Pieczemy je do momentu, gdy skórka pęknie i będzie przypieczona. Gdy bataty ostygną mieszamy je mikserem z jajkiem, mąką, kaszą i doprawiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i wszystko mieszamy a następnie formujemy kotleciki. Przysmażamy na patelni z obu stron i pieczemy w piekarniku na blasze w temp. 180 stopni przez 10 minut.

Wychodzi cała blaszka zdrowych i przepysznych kotlecików, którymi delektuje się cała rodzina.

Kotleciki są doskonałą opcją na dzień bezmięsny lub dla wegetarian.

Sami spróbujcie i dajcie znać 😉

SMACZNEGO! 🙂

Polecam Wam również mój przepis na kotleciki z kaszy jaglanej

PS. W książce „Jeść zdrowiej” znajdziecie przepis na kotleciki z batatów i kaszy jęczmiennej z kuminem i sosem z avocado.

Foto: Fit Fighterka

Foto: Fit Fighterka

#kotlecikizbatatów #kotlecikibezmięsne #kotlecikiwege #vege #kotlecikizkaszy #zdroważywność #zdrowekotlety #zdroweprzepisy #zdrowystylżycia #zdrowenawyki #dieta

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *