Kotleciki marchewkowe dla vege i nie tylko.

Cieszy mnie bardzo, że jesteście chętni na przepis na kotleciki marchewkowe. Z poprzedniego dnia została mi połowa wędzonego tofu i dlatego kombinowałam co ugotować tym razem, żeby je wykorzystać i żeby się nie zmarnowało.

Pomyślałam, że zrobię kotleciki, które będą smakować moim domownikom. Miałam marchewkę, tofu i kaszę jaglaną. Zabrałam się do działania.

Potrzebne składniki:

pół kostki tofu tradycyjnego lub wędzonego

2-3 marchewki

3 łyżki płatków owsianych lub mąki owsianej

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

olej rzepakowy

sól, pieprz

Sposób przygotowania.

Rozgnieć widelcem tofu dodaj marchew startą na małych oczkach i dodaj 3 łyżki mąki owsianej lub 3 łyżki zmielonych płatków owsianych. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną, wcześniej przelej ją kilka razy wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Na 3/4 szklanki kaszy wlej 2 razy więcej wody. Dosól do smaku. Po ugotowaniu kaszy pozostaw aż wystygnie.

Gdy kasza wystygnie dodaj ją do pozostałych składników i zwilżonymi rękoma formuj kotleciki. Następnie smaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor. Po usmażeniu odsącz nadmiar oleju kładąc kotleciki na papierowym ręczniku czy serwetkach.

Kotleciki podawaj z sałatką lub ulubionymi dodatkami. Ja miałam ochotę na buraczki.

Wyszło mi 8 kotlecików. Jeśli potrzebujesz więcej to odpowiednio zwiększ proporcje składników.

Każdy mięsożerca powie Ci, że mu smakowało 😉 Wiem, bo mam kilku w domu 🙂

Danie jest idealne dla dzieci, którym trudno przemycić warzywa.

Życzę smacznego!

#vege #vegelunch #vegeprzepis #kotlecikimarchewkowe #tofu #bezmięsa #dlavegan #bezjaj #daniebezmięsne #warzywa #zdrowystylżycia #smacznieizdrowo #zdroweodżywianie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *