Kociołek bosmański. Pyszne, zdrowe danie rybne.

W nawiązaniu do kampanii „Zawsze Dzikie” chciałabym Wam przedstawić propozycję dania rybnego, które zaproponowała nam na spotkaniu Daria Ładocha. Tym razem nie jest to nic tajskiego 😉

Potrawa jest bardzo prosta do ugotowania i mam nadzieję,  że będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy najczęściej jedzą ryby hodowlane a te jak często słyszymy zawierają dużo metali ciężkich.

Dlatego wspaniałą rybą będzie czarniak, który należy do chudych ryb, 100 g jego mięsa to zaledwie 78 kcal i aż 19 g białka. Uznany jest za bardzo zdrową rybę ze względu na znikome zanieczyszczenie metalami ciężkimi. Czarniak posiada wiele ważnych substancji odżywczych m. in. selen, kwasy omega-3, witaminy A i E oraz z grupy B.

Czarniak to idealna ryba dla osób na dietach redukcyjnych, dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi i problemami miażdżycowymi. Dostępny jest na rynku w postaci mrożonej, wędzonej i suszonej. Ma delikatne, jasne mięso i dlatego jest smaczne.

Musicie koniecznie wypróbować przepis na kociołek bosmański z czarniakiem.

Potrzebne składniki:

200 g filetu z czarniaka z certyfikatem MSC

1 biała cebula

1 duży ząbek czosnku

1 papryka zielona/żółta

50 g masła

15 g wędzonej papryki

1 puszka pomidorów pelatti

150 g ziemniaków

500 ml bulionu rybnego lub warzywnego

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Pokrój rybę w dużą kostkę, dopraw solą i pieprzem. Odłóż do lodówki.

2. Na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę i zmiażdżony czosnek. Dodaj paprykę świeżą i wędzoną, smaż 3 minuty, po czym dodaj pomidory i smaż kolejne 3-4 minuty. Dodaj małe kostki ziemniaków i zalej bulionem rybnym, dopraw zielem i liściem laurowym. Gotuj przez co najmniej 10 minut pod przykryciem.

3. Dodaj obtoczoną w mące ziemniaczanej i podsmażoną rybę i gotuj przez kolejne 10 minut.

Nie mieszaj zbyt często żeby ryba się nie rozpadła. Potrząsaj jedynie patelnią lub rondlem żeby potrawa nie przywarła do dna.

Więcej przepisów na ryby i owoce morza znajdziecie na stronie 20.msc.org/pl

Nie pozostaje mi nic jak życzyć Wam SMACZNEGO! 🙂

Ja moje danie trochę zmodyfikowałam pod to co miałam w domu 😉 Tak więc mam kociołek z dodatkiem koperku i curry, które uwielbiam.

#zawszedzikie #MSC #ryby #przepisrybny #zdrowadieta #zdrowystylżycia #jedzmyryby #zdrowie #białko #danierybne #kociołekbosmański #czarniak #selen #witaminy #redukcja #odchudzanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *