Czy gofry mogą być zdrowe?

Czy gofry mogą być zdrowe?

TAK, jeśli przyrządzisz je z mąki razowej. Mąka ta jest wspaniałym źródłem błonnika, żelaza, magnezu, cynku oraz białka.

Zatem gofry będą doskonałym źródłem energii na rozpoczęcie aktywnego dnia! ;-)

Potrzebne są:

2 szklanki mąki razowej

2 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki oleju rzepakowego

Dodatki: owoce (maliny, borówki, banany, wiśnie, truskawki, śliwki, brzoskwinie).

Do posypania według upodobania mogą być: płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy.

Wszystkie składniki mieszamy oprócz białek, które ubijamy osobno na pianę. Ubite białka dodajemy do zmieszanych składników na końcu. To dzięki tym białkom gofry będą chrupiące i puszyste :-)

Ważne aby przed nałożeniem ciasta, bardzo dobrze nagrzać gofrownicę. Wcześniej zawsze nakładam pędzelkiem niewielką ilość oleju na powierzchnie gofrownicy. Na rozgrzaną gofrownicę możemy nałożyć ciasto i pieczemy, aż będą gotowe. Następnie studzimy, dekorujemy i możemy się częstować.

SMACZNEGO!!!

I to cała filozofia! Gofry łatwo się przygotowuje. Jako dodatki posłużyły mi dziś banany, mango, kiwi i jagody goji, ale każdy z Was wybierze to co lubi.

Macie zatem wersję bez cukru i bez tłustej śmietany, a gdy już naprawdę macie ochotę na słodką wersję to polecam użyć trochę miodu.

Dziś na śniadanie zdrowe Gofry  #breakfast #homemade #healthychoices #healthyfood #healthylivestyle #nosugar #foodie #foodporn #instafood #omnomnom #yummy #delicious #banan #kiwi #mango #jagodygoji #eko #organic #vitanatura

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *