Karob i ciasto karobowe

Ciasto karobowe z nerkowcami, daktylami i jagodami goji.

Zanim podam Wam przepis na to pyszne ciasto, wyjaśnie co to takiego ten karob?

Karob otrzymuje się z nasion drzewka świętojańskiego. To roślina, która wyglądem i smakiem przypomina kakao, ale w odróżnieniu od niego nie uczula. Jest zatem doskonałym zamiennikiem dla osób, które mają alergie na kakao. Karob jest bardzo odżywczym produktem, 3 razy bogatszym w wapń od czekolady i o 7 krotnie mniejszej zawartości tłuszczu. Jest doskonałym źródłem magnezu, potasu, witamin z grupy B, witaminy A i D, błonnika oraz białka. Posiada właściwości alkalizujące. Jest łatwostrawny. Obniża poziom cholesterolu. Karob zawiera taniny, które hamują rozwój bakterii i pomagają oczyścić organizm z toksyn, dlatego jest pomocny w leczeniu biegunki. Ten super produkt zawiera również kwas galusowy, który chroni nas przed działaniem wolnych rodników. Działa przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.

Jak sami widzicie karob swoimi zaletami przewyższa ziarna kakowca. Można dodawać go do deserów, ciast oraz koktajli.

Uważam, że jest to kolejne, odkryte przeze mnie, dopiero dziś, superfoods.

Przy następnych zakupach karob na pewno znajdzie się w moim koszyku.

 

20150620_122718~2~2

Podaję Wam obiecany przepis.

(*przepis na podstawie przepisu z Jadłonomii)

Ilości składników zostały podane na małą keksówkę. Jeśli chcesz użyć większej, dodaj 2 razy więcej składników.

SKŁADNIKI:

1/2 SZKLANKI MĄKI, ja użyłam mąki orkiszowej VITA NATURA

1/3 SZKLANKI KAROBU

1 DOJRZAŁY BANAN, rozgnieciony na puree

1/4 SZKLANKI BRĄZOWEGO CUKRU

1/2 SZKLANKI OLEJU

1/3 SZKLANKI MLEKA, mleko roślinne: ryżowe, kokosowe lub migdałowe

SZKLANKA ORZECHÓW, użyłam nerkowce

7 SUSZONYCH DAKTYLI

1/3 SZKLANKI JAGÓD GOJI

ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

ŁYŻECZKA SODY

 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W misce zmieszaj mąkę, karob, proszek do pieczenia i sodę. W drugim naczyniu zmieszaj rozdrobnione bananowe puree, olej oraz cukier na gładką masę. Następnie dodaj mleko i wymieszaj jeszcze raz.

20150620_125221~2~2

Mokre składniki wlej do suchych i dobrze wymieszaj a następnie dodaj pokrojone nerkowce, suszone daktyle i jagody goji. Dokładnie wymieszaj i przełóż do keksówki uprzednio posmarowanej pędzelkiem olejem. Włóż do piekarnika i piecz 30-35 minut. Po upieczeniu ostudź i możesz zjeść.

20150620_140953~2~2

Życzę Smacznego!

PS. Będzie mi miło jeśli zostawisz pod tekstem swój komentarz 🙂

 

IMG_20150620_150054

#superfoods #karob #ciastokarobowe #wegańskie #zdrowystylżycia #zdroweprzepisy #vitanatura #bio #jadłonomia

2 thoughts on “Karob i ciasto karobowe

  • Listopad 13, 2016 at 5:06 pm
    Permalink

    Ciasto przepyszne! Trochę je zmodyfikowałam po swojemu. Dałam mąkę kokosową zamiast pszennej (w proporcji 3 razy mniejszej), olej kokosowy i roztluczone migdaly. Ciasto jest wilgotne, bananowe…Mmm… Będę je piec często! 😉

    Reply
    • Listopad 14, 2016 at 9:34 am
      Permalink

      Super! 🙂 akurat mam mąkę kokosową to upiekę Twoją wersję 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *