Chłodnik by Fit Fighterka.

Warsztaty kulinarne z szefem kuchni Rafałem Zarębą wprawiły mnie w cudowny humor. Postanowiłam skomponować swoją wersję chłodnika.

Chłodnik to najlepsza zupa na takie upały jak dziś 🙂

Użyłam:

kefiru Wieluńskiego 400 g

100 g śmietany 18% z Wielunia

100 g serka Mój Ulubiony

pęczek botwinki

opakowanie spagetti z buraka Fit&Easy

świeży koperek

boczek 50 g

łyżka masła klarowanego lub ghee do smażenia boczku i polania ziemniaczków

młode ziemniaki

2 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania

Obieramy ziemniaki i gotujemy ok. 30 minut.

Gdy ziemniaki się gotują w osobnym garnku gotujemy wrzątek. Wrzucamy na 1 minutę botwinke a następnie studzimy i kroimy.

Spagetti z buraka gotujemy na parze przez 10 minut. Gdy ostygnie przekładamy je do miksera i miksujemy z kefirem, śmietaną i serkiem.

Kroimy boczek na małe kwadraciki i smażymy na patelni na łyżce masła klarowanego.

Ugotowane ziemniaki polewamy masłem, posypujemy pokrojonym świeżym koperkiem i boczkiem.

Gotowy chłodnik podajemy z koperkiem i botwinką a do tego najlepiej smakują młode ziemniaczki z boczkiem.

Danie jest moim wspomnieniem z dzieciństwa!

Jednak zmodyfikowałam je tak by znalazły się w nim zdrowe produkty.

Pamiętajcie nie bójmy się tłuszczu. Jest on nam tak samo potrzebny jak białko czy węglowodany.

Smacznego! 🙂

#chłodnik #fitchłodnik #zdrowystylżycia #zdrowo #pysznie #fitandeasy #mójulubiony #burak #botwinka #ziemniaczki #boczek #polubiszzawartość

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *